Program Anak Bijak Solat Bersama Imam Muda Hizbur

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum wbt

Sudah lama Sara tidak bertanya khabar dengan pembaca. Sihat? Insya-Allah sihat-sihat belaka. Ingat 5 sebelum 5. Gunakan nikmat sihat kita untuk Islam, insya-Allah. :-)

Entri lepas, tentang Kem Smart Solat. Entri ini tentang program yang lebih kurang sama, tapi berbeza tempat dan sambutan.  Seawal pukul 8 pagi kami bertolak dari Kuala Lipis ke Jerantut menaiki kereta. Walaupun sudah agak biasa melalui jalan ke Jerantut, tapi setiap kali melaluinya, mesti akan rasa mual. Sara agak pening sebab jalan tu memang tragis (tutup kelemahan dengan menyalahkan jalan) seperti ular kena palu. (Karangan bahasa Melayu UPSR 2003)

Alhamdulillah, setelah berjuang bermati-matian dengan jalan itu, Sara dan sembilan orang fasilitator  yang terdiri daripada 5 orang muslimin dan 5 orang muslimat tiba juga di perkarangan Masjid Tengku Mahkota Abdullah Jerantut (tempat berlangsungnya program).

Masjid Tengku Mahkota Abdullah Jerantut

Urusetia menguruskan pendaftaran adik-adik

Semangat adik-adik kita ni ^__^


Sementara adik-adik diberi taklimat, Sara bersama fasilitator yang lain merancang aktiviti untuk adik-adik berdasarkan atur cara program yang diberikan oleh pihak penganjur. 

Merangka aktiviti

Seterusnya pembahagian kumpulan dilakukan. Maka seperti kebiasaannya, kes buli akan bermula. Adik-adik yang diletakkan dibawah pengawasan Kak Sara, sila bersiap sedia untuk dibuli. Hehe. Kali ini, Sara memperkenalkan diri bukanlah sebagai cikgu tapi sebagai kakak. 

Inilah adik-adik yang bertuah ^__^

Pertama, adik-adik didedahkan dengan amali wudhuk. Seterusnya amali solat. Sebenarnya mereka sudah pandai mengambil wudhuk dengan baik. Jika ada yang terlupa lafaz niat dalam bahasa arab semasa mengambil wudhuk dan doa selesai wudhuk itu perkara biasa. Adik-adik masih dalam proses belajar. Tapi adik-adik ni memang bijak, Sara ajar sekali sahaja, mereka sudah boleh ingat. Begitu juga ketika amali solat, semuanya boleh melakukannya dengan baik. Kalau ada kesalahan pun, sikit sangat. Sara betulkan, adik-adik terus boleh ikut. Malu kepada adik-adik, adik-adik lebih hebat daripada akak. 

Amali solat

Selesai amali solat, adik-adik bersama Imam Muda Hizbur untuk sesi motivasi solat di dewan masjid.

Semangat adik kita membaca surah al-fatihah. Tahniah dik! Bangga mempunyai seorang mujahidah celik seperti ini. Berani.

Selepas solat zohor dan makan tengah hari, aktiviti seterusnya bermula. Kami diminta membimbing adik-adik ini untuk menghafal bacaan-bacaan dalam solat supaya lancar. Seperti biasa, bacaan tahyat akhir dan qunut perlu ditekankan. Selesai menghafal, adik-adik diminta berkumpul.

Adik-adik lelaki berkumpul


Adik-adik perempuan lagi bersemangat! Biasalah, perempuan memang sentiasa bersemangat. Hehe


Semua kumpulan bersedia dan tidak sabar untuk menang dalam Explorace Bacaan Solat. Tanpa membuang detik, Explorace bermula ! Semua berkejar-kejar untuk menang. Sampai ada yang jatuh, luka-luka dan sakit perut. Jika ada yang luka dan sakit, kamilah doktor. Membersihkan luka. Sapu minyak angin. Keselamatan adik-adik penting sementara mereka dibawah pengawasan kami.

Masih sempat 'posing' adik-adik kita ni. Hehe nakal tapi bacaan solat mantap!
Selesai Explorace, adik-adik berkumpul di dewan untuk sesi majlis penutup. Adik-adik diminta untuk memberikan pendapat dan menceritakan apa yang telah mereka dapat sepanjang hari itu. Adik-adik lelaki berani. Tapi adik-adik perempuan malu-malu pula (itu perkara normal, orang perempuan kan pemalu). 

Seterusnya, kami bersalam-salaman sebelum pulang. Semasa bersalaman dengan adik-adik perempuan, Sara merapati mereka. Peluk erat-erat dan bisikkan pada mereka supaya jangan tinggal solat dan akak sayang adik! Rasa nak menitis air mata masa itu. Ada adik-adik yang teresak-esak. Adik-adik, adik-adiklah pejuang Islam yang kami harapkan.

p/s : Adik-adik ini cekal hati untuk belajar memperbaiki solat ke arah yang lebih sempurna solatnya. Tolong doakan mereka agar mereka teguh di jalan ini. Insya-Allah. Amin.

Sara Assyahidah
22 November 2011 (Selasa)
9.04 pagi


Tiada ulasan:

Catat Ulasan