Ambil iktibar sahabatku daripada kisah politik Tunisia!

Salam semua..
Bagaimana keadaan politik di negara masing-masing?
Harapnya dalam keadaan baik, alhamdulillah..

Jika kalian was-was untuk menjawab persoalan yang saya ajukan di atas,
baiklah,
saya bagi satu jalan untuk kalian pilih,
atau cara mudah untuk mengetahui bagaimana status kestabilan negara kalian..

Pertama, 
Para pemimpin menjalankan sepenuhnya tuntutan Allah, suruhanNya dan meninggalkan SEGALA apa yang dilarangNya.

Kedua,

Pemimpin menjaga solat.

Ketiga,
Tidak ada RASUAH dalam pentadbiran kerajaan.

Cukuplah sekadar TIGA syarat saya ini untuk menentukan keadaan politik di sesebuah negara.
Jika kalian bersetuju dengan saya tidak perlu kalian mengangkat tangan.
Cuma perlu kalian lakukan banyak kajian untuk mendalami selok-belok kerajaan negara sendiri.
HALAL dan HARAM dalam pentadbiran negara kita.
Sama-sama semak!

Kerajaan Tunisia telah berjaya digulingkan. Mengapa?

Tindakan tegas rakyat Tunisia yang telah bangkit menentang kezaliman yang wujud dalam negara mereka sejak sekalian lama. Hakikat yang perlu disedari ialah bahawa tiada mana-mana kuasa pemerintahan yang akan bertahan sampai bila-bila kecualilah kekuasaan kerajaan Allah SWT. Apatah lagi sekiranya pemerintah itu bertindak zalim terhadap rakyat dengan menafikan hak rakyat, sekaligus menidakkan peluang rakyat dalam sesebuah negara untuk membuat perubahan melalui demokrasi yang adil.

Barat yang memperjuangkan demokrasi moden ini perlulah menerima hakikat akan pilihan oleh rakyat Tunisia nanti, dengan tidak memberikan tekanan kepada mana-mana pihak terutamanya terhadap kumpulan Islam yang selama ini menghadapi berbagai tekanan dan tindakan zalim.

Tindakan zalim kerajaan Tunisia sebelum ini telah sekian lama menekan Islam dan mengambil tindakan zalim ke atas para ulamak. Islam ditekan dengan sebegitu lama, ulama-ulamanya dikenakan tindakan dan hukuman yang zalim (berupa) hidup dalam buangan sejak sekalian lama. Sedangkan mereka ini cuba membawa kehidupan Islam yang wajar dijadikan contoh dalam kehidupan rakyat di Tunisia

Ulamak terkenal. Sheikh Yusof al-Qardhawi turut memuji rakyat Tunisia yang bangkit menentang kerajaan yang zalim.Semua Muslim harus berjuang untuk keadilan.

"Saya dapat menyebut nama sekitar tiga ke empat negara-negara lain, di mana orang-orang kelaparan dan penguasa mereka mencuri kekayaan awam," kata Qardhawi.

Qardhawi juga mengucapkan satu bait dari Tunisia penyair terkenal Al-Shabie yang mengatakan berbicara tentang sindiran politik dan martabat rakyat 'Jika orang yang dikehendaki untuk hidup dengan kebebasan mereka harus menerima nasib sejak malam hilang dan kandang rosak'


Negara-negara Barat tidak boleh mengganggu Tunisia atas nama menyelamatkan negara. 


Merujuk kepada Perancis, rakyat Tunisia tidak akan menerima bantuan mereka kerana mereka tahu mereka (Perancis)  bertindak menentang umat Islam.

"Jika Perancis ingin membantu Muslim mereka harus membantu kami di Palestin," kata Qardhawi.

Sementara Rachid Ghannouchi, pemimpin parti politik AnNahda yang dibuang negeri dari Tunisia, menyatakan kesediaan untuk kembali ke negara itu.

Hal Tunisia ini wajib kita ambilnya sebagai iktibar wahai pejuang-pejuang agama Allah! Bagaimana pemerintahan kuku besi bekas presiden negara itu menyebabkan ribuan penunjuk perasaan berkumpul di sekitar negara itu bagi menuntut parti pimpinan bekas Presiden yang digulingkan, Zine El Abidine Ben Ali - Parti Pergerakan Institusi Demokratik (RCD) disingkir daripada kerajaan.

Pemerintahan yang menindas rakyat dengan kos sara hidup yang tinggi dan makin melampau.KENAPA?

RASUAH!!!

SYABAS BUAT RAKYAT TUNISIA!
Inilah fenomena KEBANGKITAN ISLAM!
Jadi apa tunggu lagi, tanyalah diri kita, apakah jihad kita untuk tegakkan syiar ISLAM di negara sendiri pula.

Salam Jihad daripada saraassyahidah.blogspot.com (^_^)/  'Allahuakbar3!!'


Tiada ulasan:

Catat Ulasan